E-nesteet & tilaaminen


Sähkötupakoinnin tärkein osa oat e-nesteet. E-nesteitä on suuri määrä ja niiden laatu vaihtelee loistavasta ala-arvoiseen ja jopa terveydelle vaaralliseen. Kannattaakin olla tarkkana mitä ja mistä tilaa. Laadukkaalla sähkötupakalla höyryttelyä voi olla painajaista huonolla e-nesteellä mutta halvallakin sähkötupakalla höyryttely voi olla miellyttävää, mikäli käyttää laadukkaita nesteitä. E-nesteiden hankintaa vaikeuttaa se, että niiden myynti on kielletty, mikäli nesteet sisältävät nikotiinia. Koska harva meistä haluaa nikotiinitonta nestettä höyrytellä, täytyy ne tilata ulkomailta.

Mitä ovat e-nesteet?

E-nesteet ovat sähkötupakassa käytettäviä nesteitä, jotka sisältävä nikotiinia(mutta myös nikotiinittomia nesteitä löytyy, tosin näiden markkinaosuus on marginaalinen), kosteutta sitovia kemikaaleja sekä makuaineen. Yleisimmin käytetty kosteutta sitova kemikaali on propyleeniglykoli (PG), jota käytetään myös elintarvikkeissa sekä lentokoneiden jäänestoaineissa.
Toinen yleisesti käytetty kosteutta sitova kemikali on kasvisperäinen glyseroli (VG), joka sopii propyleeniglykoliallergisille. Propyleeniglykoli on enemmän käytetty, koska aine antaa paremman kurkkutuntuman ja säilyttää makuaineen paremmin. Kasvisperäinen glyseroli taas tuottaa huomattavasti enemmän höyryä, mutta kurkkutuntuma on vaisumpi eikä maku tule yhtä vahvasti esille.

E-nesteiden alkuperä

Koska sähkötupakka on kiinalainen keksintö, tulee siksi(ja halpojen valmistuskulujen vuoksi) jopa 90% kaikista e-nesteistä kiinalaiselta Yunnan Dekang Biotechnology Co.Ltd – yhtiöltä. Vaikka markkinoilla on lukematon määrä eri yhtiöiden nesteitä, on suurin osa niistä alkuperältään Dekang-yhtiöltä, joiden nesteitä on joko brändätty uudelleen tai sekoitettu sekaan omia makuja. Alkuperämaan selvittäminen tuottaakin usein vaikeuksia, mutta myös länsimaissa kokonaan valmistettuja nesteitä on olemassa.

E-nesteiden tilaaminen

Kiitos Suomen holhouspolitiikan ja Valviran, on nikotiinia sisältävien nesteiden myynti Suomessa kielletty. Ainoastaan nikotiinittomien nesteiden ostaminen suomalaisista kaupoista on mahdollista.
Euroopan talousalueen nettikaupoista nikotiinituotteiden ostaminen omaan käyttöön on laillista. Tullin yritykset haastaa ihmisiä oikeuteen e-nesteiden tilaamisesta kaatuivat hallinto-oikeudessa ja kolmen kuukauden käyttömäärän verran tilaaminen on nyt laillista. Euroopan talousalueen ulkopuolisista nettikaupoista(Kiina, USA) tilaaminen ei ole laillista(